Johtamisen kuumottava vastuu, onnistuit tai et

Sanat, tulkinta ja ymmärrys. Mitattavuus, numerot ja seuranta.

Johtamisen epäkiitollisuus on siinä, että et ole koskaan vastuussa vain itsestäsi. Olet vastuussa monen muun hyvinvoinnista, työpanoksesta ja viime kädessä vähän kaikesta. Onnistuessaan tämä on mitä kiitollisinta, mutta epäonnistuminen on elämässä myös väistämätöntä. Ei voi olla hyvä aina, ei vain voi. Tai jos voi niin silloin on miellytettävä kaikkia riippumatta siitä onko toiveet ristiriitaisia ja sitten ajaudutaan ojasta allikkoon ennemin tai myöhemmin. Voiko kukaan koskaan olla aina pidetty? Vähintään joku on sinulle kateellinen vaikka onnistuisit kuinka. Sinun menestyksesi ei teoreettisesti ole pois kenenkään muun menestyksestä vaikka kyllä se vaan suomalaisen mielestä kuitenkin niin on. Vaatimattomuus on meille väkisin asetettu hyve, suoja, kulttuurillinen viitta.

Elämä on kuitenkin kokonaisuus eikä yksikään osa-alue ole täysin pois toiselta ja toisaalta on. Jos työt rasittavat ne usein rasittavat myös vapaa-ajalla. Jos vapaa-aika ei tuo sopivaa palautumista ei töissäkään jaksa. On jatkuvaa balanssin hakemista tämä elämä. Jos on liian toimeeton, näyttää tulevaisuus toivottomalta. Jos tekemistä on liikaa, alkaa hallinnan tunne olla kadoksissa.

Se mitä minä jaksan ei tarkoita, että sinä sitä jaksat.

Me olemme persoonia. Meitä ärsyttää tietyt asiat toisissa ja toisinpäin. Haluamme arvostusta, mutta voimme saada arvostelua. Haluamme jaksaa, mutta aina emme jaksa. Aikuisuutta on sanoa anteeksi, jos näet ylireagoineesi. Voit kertoa että pahoitit mielesi, jos sinua kohdeltiin yli sinun rajojen. Myös tieto siitä miten toivot tulla kohdatuksi on tärkeä tieto jokaiselle kanssasi kommunikoivalle. Älä oleta, että muut tietävät sinun olevan hiljaisuudesta nauttiva jos et sitä kerro. Älä oleta muiden jaksavan sinun jatkuvaa puhumisen tulvaa. Älä oleta mitään, kerro. Olet vastuussa itsestäsi ja vanhempana tai johtajana olet vastuussa myös joukosta ihmisiä.

Kehityskeskustelu, kuumottava tilanne vai mahdollisuus. Jokainen kokee kehityskeskustelut tavallaan. Siinä sitä ollaan, ottamassa palautetta ja kehittymässä. Parhaimmillaan se on onnistumisten ja kehityskohteiden nostoa. Etenemisen huomaamista. Mitään etenemistä tosin ei voida nähdä, jos mitään ei kirjata. Kaikki on vähän niinkuin ennenkin ellei nähdä mitä tapahtuu. Muistatko sinä mitä viime vuonna toivoit tarkalleen ellei sitä ole kirjattu? Muistatko miten hyvin onnistui monessa pienessä asiassa, jos niitä ei ole mihinkään esille nostettu?

Pirullisen ihanat listat ovat pirullisen raakoja samalla kun ne voivat olla ihanan silmiä avaavia. Jos koet, että et ehdi mitään niin kirjaapa joskus ylös mitä kaikkea oletkaan tehnyt. Näet nopeasti teetkö niitä asioita joita sinun olikin tarkoitus tehdä vai keskitytkö epäolennaiseen.

Tämä listatekniikka tuntuu yhtä vanhanaikaiselta kuin käkikello, mutta väitän, että molempia tarvitaan. Miksi? Siksi, että aikaansaamattomuus, huijarisyndrooma, tusaaminen, väsääminen ja huseeraaminen häviävät listoille. Lista on fakta, paitsi jos kaunistelet, ylitäytät tai hukkaat sen. Tulevaisuuten tehty nakkilista on sitä varten, että se tehdään tai siitä päätetään jättää tekemättä asioita. Päätön harhailu vähenee. Kokonaiskuva säilyy. Tekisin mieli lukea uudelleen Getting things done-kirja.





Kommentit

Suositut tekstit