unikoulu kokeilu

Arjen harmaus
Nyt loppu se tunnin välein tissittely. En jaksa enää. En pätkääkään. Kun nälkäänsä poika ei tissiä yöllä syö niin nyt on unikoulun aika. Neuvolan tätikin rohkaisi siirtämään pojan omaan huoneeseen tässä piakkoin, jottei meidän peiton rahinat häiritse herkästi häiriintyvää lapsen unta. Eikö olekin ihanan rohkaisevasti sanottu? Minuun ainakin upposi tuo peiton rahina ja unen häirintä puheet paremmin kuin syyllistävä puhe. Huudattamaan en rupea. Sanokaa mitä tahansa, mutta minun mielestäni se on kovin julmaa. Luin kirjan nimeltä Miksi lapseni ei nuku (tai muistaakseni se oli sen niminen). Kirjan lukemisesta on jo aikaa, mutta sen muistin perusteella, joka minulle nyt on suotu, olen toteuttanut unikoulua.

Meillä unikoulu menee näin:

  • lapsi syö iltapuurot ja ottaa tissihuikat
  • tehdään iltarutiinit, jotka toistuvat joka ilta samalla tavalla: iskä vaihtaa vaipan ja yöpuvun sitten lauleskellaan ja naureskellaan hetki sängyssä. Olen pakottanut itseni opettelemaan enemmän rutiineja (tekee välillä vähän tiukkaa).
  • maistetaan pienet tissihuikat, jos vielä tekee mieli
  • tutti suuhun ja omaan sänkyyn
  • laitan oman käden tms. mukaan, jotta poika saa silitellä sitä
  • ehkä lauletaan vielä hissukseen joku tuutulaulu tarvittaessa, että härvääminen sängyssä lakkaa
  • kun uni alkaa lähestymään, mutta ei ihan vielä ole maisemissa on pojan aika rauhoittua itsekseen pupu kainalossa.
  • jos menee pojalla hermot ja huutamiseksi niin ettei tutti auta eikä äidin turvallinen käsi niin vähäksi aikaa pois sängystä ja iltarutiini uudestaan. Tietenkään tyhjää vaippaa ei vaihdeta ja uutta yöpukua ei kaiveta kaapista, sillä se olisi järjetöntä, mutta saatetaan käydä vaihtopisteellä hakemassa uutta unen alkua.
Kaksi päivää kokeiltuani tätä voin kertoa, että unikoulu toimii kuin rasvattu. Tänään vielä erityisen tehokkaasti. Oltiin kaksitaan saunassa miehen kanssa varmaan tunti. Yhden kerran kävin tutin sujauttamassa suuhun ja silittämässä päätä. Uni tuli tutin ja silittelyn ansiosta 30sek. kuluttua. Eikä tarvitse huudattaa kun en siitä niin yhtään tykkää. Ehdoton lisäys kaikkeen edelliseen: tämä toimii kun lapsi ei ole liian väsynyt rauhoittuakseen tai kun lapselle ei tule hammasta (vastaa myös kipeänä oloa). Hampaan tulon yhteydessä meillä raavittiin korvaa niin, että ajattelin jo lääkärillä käyntiä. Silloin kaikki nukahtamiset (päivä ja yö) olivat vaivalloisia. Enkä yhtään ihmettele, että hampaiden tulo harmittaa. Miettikää miltä hammaskipu tuntuu! Silloin syli ei ollut hyvä, tissi ei ollut hyvä, tutti ei ollut hyvä ja venkoilu jatkui niin kauan, että lopulta väsymys voitti pienen taistelijan. Kunnes uni siirtyi kevyempään vaiheeseen ja venkoilu alkoi uudelleen. Palkintona kaikesta harmista alaleuassa töröttää kaksi juuri ja juuri puhjennutta hampaan alkua.

Uni vielä kaipaa pidentymistä ja syöttövälit harventumista, mutta ensimmäisen yön tuttirumban jälkeen alkaa sekin näyttämään valoisalta. Ensiksi päätin miten pitkäksi syöttövälin uskallan tehdä unikoulun aluksi ja laskeskelin, että kolmetuntia pitäisi mennä puurolla ihan kepeästi. Tuttia, rauhoittavaa kättä, äidin pää, unipupu ja kaikenlaista sitä härvätiin pitkin ensimmäistä yötä. Kannatti muuten nähdä se vaiva. Eilen poika söi kahdesti yöllä (koira herätti hurmaavalla oksennuksella, joka ei sitten ilahduttanut yhtään). Tänään poika on koisinut jo kaksi tuntia ja vain yhdellä pienellä tuttikorjauksella ollaan tässä pisteessä. Ymmärrättekö, että minä kirjoitan täällä, että tämä toimii! Jos tämä toimii vain nämä kaksi päivää niin voin sanoa sen olleen sen arvoista ihan vaan jo miehen kanssa saunomisen ilosta!

Kommentit

Suositut tekstit